Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Wie nodig ik uit op mijn uitvaart?

Uitvaartwensen deel 3: Wie zijn de belangrijke mensen in mijn leven?

Dierbaren, familie, vrienden en andere mensen om je heen

Welke mensen zijn voor jou belangrijk in je leven en zou jij willen uitnodigen op jouw uitvaart? Jouw relatie tot anderen zegt iets over wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. En dat vormt de basis voor een persoonlijk afscheid. Wat is jouw relatie tot de mensen om je heen? Heb je een grote familie, of een grote vriendengroep? Of heb je liever een paar goede vrienden om je heen? Wat betekenen zij voor jou en wat beteken jij voor hen?

 

Deel 3: de belangrijke mensen in mijn leven

In deel 3 kijken we dus naar wie de belangrijke mensen om jou heen zijn en wie je bij jouw afscheid, jouw begrafenis of crematie, wil hebben. Klik hier voor het derde deel van het boekje (dit is pagina 5 van het boekje). Dit kan je uitprinten en gebruiken bij het invullen van de volgende vragen. Je kan natuurlijk ook een eigen opschrijfboekje gebruiken om de vragen te beantwoorden:

 1. Wie zijn de mensen die het dichts bij je staan?
  Begin in het midden met de meest dierbaren en meer naar buiten toe de mensen die ook voor jou belangrijk zijn, maar iets verder af staan. Je kan ook groepen benoemen, zoals de bridgeclub, de voetbalclub, of je oud-collega’s.
  Voor jouw naasten die jouw afscheid zullen gaan vormgeven is het heel fijn te weten wie jij er graag bij zou hebben gehad. Zeker als je aangeeft waar belangrijke adressen en telefoonnummers zijn te vinden, scheelt dat een hoop uitzoekwerk op het moment dat jij er niet meer bent.

  .

 2. Wat betekenen deze mensen voor jou?
  Ben je er wel eens voor gaan zitten om echt op te schrijven wat iemand voor jou betekent? Waarom je het bijvoorbeeld fijn vindt om met deze persoon te praten, op vakantie te gaan, een wijntje te drinken of een potje te voetballen. Je snapt dat het een mooi geschenk voor hen is om dat (ooit) te horen te krijgen. Maar het is ook mooi voor jezelf. Het boekje is er misschien iets te klein voor, dus een extra vel papier is handig.

  .

 3. En als je het plaatje met ‘de mensen om je heen’ hebt gemaakt, wat vertelt dit jou? En wat doet het met je?
  Wil je al deze mensen op jouw uitvaart uitnodigen, of een selecte groep? Of is dat aan jouw naasten om daar iets over te besluiten op het moment dat het zo ver is? Laat ook dit je dierbaren weten. 

Klik op onderstaande afbeelding voor het invulblad:

______________

 

Vind je dit ook interessant voor anderen? Ik vind het fijn als je dit wil delen!

 

deel op facebook deel op linked in