Blog over verdriet, liefde en loslaten

Uit ‘Moed’ van Judith Herzberg

Lopen is op voeten balanceren,
op straat zie ik de warme wezens
die ook de onbegrijpelijke moed
hebben gehad om op te staan
in plaats van niet.

Nooit is iemand zeker van iets,
te worden geliefd, te worden verlaten
alles kan en alles mag
alles wisselt elkaar af.

Deel 2-persoonlijke uitvaart

Een persoonlijk afscheid gaat over wie jij in je leven bent geweest, wat jou als persoon typeert en wat jij bij anderen nalaat. Deel 2 van ‘Levensvragen en uitvaartwensen’ gaat over jouw persoonlijke kenmerken.

Lees meer

Begraven of cremeren… of is nog meer mogelijk?

D66 pleit voor duurzame alternatieven voor begraven of cremeren. Het ging de afgelopen week in het nieuws steeds over ‘resomeren’ en ‘composteren’. Wat betekent dat eigenlijk? Ik praat je bij over wat nu al is toegestaan en wat nieuwe ideeën zijn.

Lees meer

Dementie en afscheid nemen

Marie is al 50 jaar getrouwd met Gert. Meestal weet ze dat niet meer. Soms wel en spreekt ze over hen samen. En dan, dan overlijdt Gert. Vertel je het aan iemand met dementie dat zijn of haar dierbare is overleden? (Hoe) Betrek je hem of haar bij de uitvaart? Ik kan je hierbij helpen.

Lees meer

Natuur en uitvaart

Vandaag, 10 oktober, is de dag van de duurzaamheid. Dit doet mij denken aan een uitvaart waar de natuur centraal stond. In deze blogpost lees je hierover.

Lees meer

Wat is missen eigenlijk?

De dierenverhalen van Toon Tellegen behoren tot mijn lievelingsverhalen. Ik ontdekte ze toen ik aan het ziekbed van mijn vriendin Johanne zat. Lees hier het verhaal van de eekhoorn en de mier over de vraag wat missen is.

Lees meer

Op de radio

Hoe ben ik er toe gekomen om uitvaarten te gaan begeleiden en wat zijn mijn ervaringen tot nu toe? Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart en wat spreekt mij er zo in aan? Luister hier het interview met mij door Angèle Fontijn van ZorgRadio Delft.

Lees meer

Als vrienden een bloem van je krijgen

Met een fietstas vol bloemen fietste ik maandag door Den Haag Ypenburg. Bezoekers van Pareldag hadden de dag ervoor bij mij thuis een bloem uitgekozen voor een vriend of een vriendin in de wijk. Aanbellen en dan vertellen dat iemand speciaal deze bloem voor jou heeft uitgekozen.

Lees meer

Vier je vriendschap

Pareldag Ypenburg 2017: 14 Jaar geleden kwam ik met mijn gezin in Ypenburg wonen. Er was nog geen wijk, geen sociale gemeenschap, dus iedereen was op zoek naar verbinding. Inmiddels zijn talloze vriendschappen gesloten. ‘Vier je vriendschappen’ was mijn thema van de dag.

Lees meer

Lady Di inspiratie voor natuurbegraven

De begraafplek van Lady Diana, midden in de natuur, is inspiratiebron geweest voor het begraven in de natuur in Nederland. Welke mogelijkheden zijn er als je woont in de Zuid-Holland?

Lees meer

Natuur verbindt leven en dood

Over het voelen van verbinding met mensen die zijn overleden. Ik houd van de natuur die je doet beseffen dat je leeft. Diezelfde natuur verbindt mij ook met mensen die ik heb verloren. Lees in deze post het gedicht van Mary Elizabeth Frye waarin dit mooi wordt verwoord.

Lees meer

Een kaartje sturen biedt troost

Wat zeg je als je weet dat iemand ongeneeslijk ziek is? Wat schrijf je op de kaart voor een vriendin wiens man onlangs is overleden?
Ik geef je tips voor bijzondere kaartjes die troost bieden.

Lees meer

Moed voor vertraging

Pas na verlies sta je stil bij wat je eerst wel en nu niet meer hebt. Het vraagt moed om al eerder te vertragen en met elkaar te spreken over dood en leven.

Lees meer

Gestart!

Donderdag 12 januari 2017 is Luna Liefdevol afscheid gestart met een openingsfeestje met mijn ‘supporters’. In het knusse restaurantje KNUS in het Delftse Hout. Op de avond van de volle maan…..

Lees meer