Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 06 226 337 88 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Corona-maatregelen en consequenties

Uitvaartbegeleiding wat meer op afstand, maar niet minder liefdevol

 

De strenge maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het corona-virus te vertragen, raken ons allemaal. Maar als je in deze tijd iemand verliest komen die maatregelen extra hard aan. Geen handen geven, afstand houden, minder mensen bij het afscheid. Terwijl daar juist zoveel troost uit te halen is. Ik zet de maatregelen hier op een rij, zodat jullie weten waar jullie aan toe zijn. Deze maatregelen nemen niet weg dat ik alles op alles zal zetten om samen met jou het afscheid persoonlijk, nabij en liefdevol te maken.

 

  • We houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  • De laatste verzorging kunnen ik of mijn collega’s samen met je doen, tijdens dat moment dragen we een mondkapje.
  • Handen schudden is nu niet mogelijk, dus ook niet tijdens een condoleance of de uitvaart. Als alternatief kun je bijvoorbeeld je hand op je hart leggen of het namasté gebaar maken. 
  • Tijdens de condoleance met een drankje en/of hapje heeft iedereen een zitplaats. De familie komt langs de tafels en belangstellenden voor een kort moment van contact op gepaste afstand.
  • Een condoleance zonder drankje kan in de vorm van een doorloop. Ook hier waarborgen we de onderlinge afstand van 1,5 meter.
  • Het maximum aantal personen wat mag komen naar de afscheidsbijeenkomst verschilt per locatie. Ik ben op de hoogte van de aantallen. 

 

Wat als de overledene corona heeft

Het RIVM laat weten dat het virus maar kort buiten het lichaam overleeft, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt in die zin geen risico meer na het overlijden. Wel kan bij het verplaatsen van een overledene met corona lucht ontsnappen (bijvoorbeeld als hij of zij in de kist wordt gelegd). Dit kan verspreiding tot gevolg hebben. Daarom mag alleen een professioneel verzorgteam deze verzorging doen. Dit team zal persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en handhygiëne uitvoeren om de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.

De overledene mag daarna zowel thuis opgebaard worden als in een rouwcentrum. En mag ook door naasten worden aangeraakt, zoals dat voorheen ook mocht. Maar de handen moeten daarna wel goed gewassen worden.

 

Wat als de nabestaanden corona hebben

Als er corona is geconstateerd bij de nabestaanden dan zal ik met hen alleen contact hebben via telefoon of een videoverbinding. En de uitvaart zal zonder hen plaats moeten vinden. Hoe onbeschrijfelijk verdrietig dat ook is…

 

Wat kan er wel?

Zoals gezegd denk ik graag met je mee om er een mooi, nabij en liefdevol afscheid van te maken. Met creativiteit zijn al betekenisvolle oplossingen voor de beperkingen bedacht. Enkele ideeën om mensen te betrekken op afstand kan je lezen in mijn blog.

Mijn collega’s en ik staan voor je klaar.

 

Voor begeleiding van de uitvaart ben ik te bereiken op: 06 226 337 88

  

______________

 

Vind je dit ook interessant voor anderen? Ik vind het fijn als je dit wil delen!

 

deel op facebook deel op linked in