Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 06 226 337 88 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Corona-maatregelen en consequenties

Uitvaartbegeleiding wat meer op afstand, maar niet minder liefdevol

 

De strenge maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het corona-virus te vertragen, raken ons allemaal. Maar als je in deze tijd iemand verliest komen die maatregelen extra hard aan. Geen handen geven, afstand houden, weinig mensen bij het afscheid. Terwijl daar juist zoveel troost uit te halen is. Ook de uitvaartbegeleiding vindt meer op afstand plaats, voor jullie veiligheid, die van mij en de mensen om ons heen. Ik zet de maatregelen waar ik mij aan houd hier op een rij, zodat jullie weten waar jullie aan toe zijn. Deze maatregelen nemen niet weg dat ik alles op alles zal zetten om het afscheid persoonlijk, nabij en liefdevol te maken.

 

Uitvaartbegeleiding wat meer op afstand: de maatregelen die ik neem

Het contact met de naaste familie zal voor een groot deel telefonisch of via een videoverbinding plaatsvinden. Of, als de familie niet ziek is, in het bijzijn van maximaal 2 mensen met een ruime afstand tussen ons drieën in. Het verzorgteam zal de overledene verzorgen, zonder dat familie daar bij is. Of als de familie het zelf kan, dan mogen zij het ook zelf doen, maar alleen als de overledene niet aan corona is overleden. De overledene mag daarna wel thuis worden opgebaard.

Condoleance-bezoeken, begrafenissen en crematies mogen uit maximaal 30 personen bestaan. Dat is inclusief de familie, exclusief uitvaartpersoneel. En er is geen cateringmogelijkheid bij de bijeenkomst. Er worden uiteraard geen handen gegeven tijdens condoleance en bij een bijeenkomst.

Zelfs het gebruik van condoleanceboeken wordt afgeraden, omdat pennen en het papier het virus kunnen verspreiden.

 

Andere consequenties om rekening mee te houden

Bij een uitvaart zijn naast mij en het verzorgteam veel mensen in touw, zoals een chauffeur van de rouwauto en begraafplaats- en crematoriummedewerkers. Ook zij moeten een afstand van 1,5 meter in acht nemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet meer met de rouwauto meegereden mag worden. En als de familie wil dat de kist wordt gedragen dan moet dat gedaan worden door óf zes (sterke) mensen uit de kleine kring die mag komen, óf door professionele dragers. Een combinatie hiertussen (bijvoorbeeld 2 professionele dragers, 4 familieleden) wordt niet meer gedaan. En de begraafplaats en crematoriummedewerkers mogen niet even inspringen om te helpen. Ook daar zullen we rekening mee moeten houden.

 

Wat als de overledene corona heeft

Het RIVM laat weten dat het virus maar kort buiten het lichaam overleeft, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt in die zin geen risico meer na het overlijden. Wel kan bij het verplaatsen van een overledene met corona lucht ontsnappen (bijvoorbeeld als hij of zij in de kist wordt gelegd). Dit kan verspreiding tot gevolg hebben. Daarom mag alleen een professioneel verzorgteam deze verzorging doen. Dit team zal persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en handhygiëne uitvoeren om de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.

De overledene mag daarna zowel thuis opgebaard worden als in een rouwcentrum. En mag ook door naasten worden aangeraakt, zoals dat voorheen ook mocht. Maar de handen moeten daarna wel goed gewassen worden.

 

Wat als de nabestaanden corona hebben

Als er corona is geconstateerd bij de nabestaanden dan zal ik met hen, helaas, alleen contact hebben via telefoon of een videoverbinding. En de uitvaart zal zonder hen plaats moeten vinden. Hoe onbeschrijfelijk verdrietig dat ook is… Een videoverbinding kan misschien uitkomst bieden.

 

Een liefdevol afscheid

Zoals gezegd zal ik, ondanks al deze maatregelen, alles op alles zetten om er een mooi, nabij en liefdevol afscheid van te maken. Met de volle aandacht op dat wat wel mag en wetende hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen. Samen maken we een mooi en liefdevol afscheid in kleine kring. En richten we extra aandacht op manieren om een grotere groep mensen te betrekken die er fysiek niet bij mogen zijn. Enkele ideeën hiervoor hen ik in mijn blog geschreven.

Mijn collega’s en ik staan voor je klaar.

 

Voor begeleiding van de uitvaart ben ik te bereiken op: 06 226 337 88

 

 

______________

 

Vind je dit ook interessant voor anderen? Ik vind het fijn als je dit wil delen!

 

deel op facebook deel op linked in