Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Uitvaart in tijden van het corona-virus

Als er maar een klein aantal mensen bij mag zijn…..

Als je nu komt te overlijden, of het nu door corona is of niet, dan heeft dat grote invloed op de uitvaart. Afscheid nemen mag alleen nog in kleine kring. Dat is heftig voor de nabestaanden, want we weten allemaal hoe belangrijk het is om verdriet met elkaar te delen. Wat zijn nu precies de maatregelen? En wat kan je doen om toch een grote groep mensen te betrekken, op afstand?

 

Maatregelen in het kort

Bij een afscheidsbijeenkomst mogen op dit moment maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Even was er gezegd dat alleen directe familieleden in de eerste lijn aanwezig mochten zijn. Maar dat is omgezet naar maximaal 30 personen.

Soms wordt er een dag voor de uitvaart een afscheidsmoment, ook wel een condoleance of rouwbezoek, afgesproken. Hier kunnen mensen afscheid nemen van de overledene. Ook dit is (natuurlijk) door het corona-virus sterk beperkt en mag alleen plaatsvinden in kleine kring van maximaal 30 personen.

Overigens hanteren rouwcentra of begraafplaatsen soms strengere richtlijnen, heb ik gemerkt, als de ruimte relatief klein is. Dit om er voor te zorgen dat men niet dicht op elkaar staat.

En iedereen moet natuurlijk afstand houden en geen handen geven.

 

Hoe kan je een grotere groep mensen bereiken en betrekken bij de uitvaart?

Het is dubbel verdrietig dat je iemand verliest én de mensen niet mag uitnodigen die je er graag bij wilt hebben. Maar het is hoe het is en gelukkig zijn er mogelijkheden om mensen op afstand er tóch bij te betrekken. Ik geef hier enkele ideeën.

Veel crematoria hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een afscheidsbijeenkomst op te nemen en life te delen met mensen thuis. Op een andere locatie, waar deze faciliteiten niet zijn, kan een filmmaker worden ingehuurd die de hele bijeenkomst filmt en streamt. Zo kunnen andere mensen er toch een beetje bij zijn en meekrijgen wat er wordt gezegd.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden om mensen er, op afstand, bij te betrekken. Vraag hen bijvoorbeeld om een blad te maken (A4), met daarop een foto samen met de overledene, een bijzondere herinnering of anekdote. En vraag hen dit op te sturen. Het nodigt al deze mensen uit om met aandacht bewust bij de overledene te zijn. En geeft jullie de mogelijkheid veel persoonlijke verhalen te lezen en een waardevol herinneringsboek te maken.

Wellicht dat jullie in het komende jaar, bijvoorbeeld tegelijk met het uitstrooien van het as, een herinneringsbijeenkomst kunnen organiseren, waar deze mensen wél bij mogen zijn. De film die gemaakt was bij de afscheidsbijeenkomst kan dan gebruikt worden. Samen sta je nog een keer stil bij het geleefde leven en deel je herinneringen. 

 

Afscheid in kleine kring

Ik wil je graag met je meedenken hoe we in deze bijzondere tijd een mooi en liefdevol afscheid kunnen vormgeven, in kleine kring, en tóch de betrokkenheid van meer mensen kunnen ervaren. Dan voel je toch hun steun en kunnen zij afscheid nemen van iemand die hen óók dierbaar is. Verdriet kan je met elkaar delen en dragen, ook al zit er een afstand tussen!

Voor begeleiding van de uitvaart ben ik te bereiken op: 06 226 337 88

 

______________

 

Vind je dit ook interessant voor anderen? Ik vind het fijn als je dit wil delen!

 

deel op facebook deel op linked in