Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Samen herinneringen ophalen

Hoe doe je dat eigenlijk?

“Als ik het woord ‘fietsmand’ zeg, waar denk jij dan aan als je aan Cees denkt? En wat bij het woord ‘opgelucht’?”

Dit spelletje deden we met oma, kinderen en kleinkinderen op de sterfdag van opa. In een mooi mandje deden we allemaal vijf papiertjes met willekeurige woorden. Het mocht een werkwoord zijn, een ding of een persoon, het maakte niet uit. Om de beurt trokken we een briefje uit het mandje. Degene die het briefje had getrokken mocht het eerst zeggen waar het woord hem of haar in relatie tot opa aan deed denken. De leukste verhalen kwamen boven, anekdotes, herinneringen, gedachtes. Bij het woord ‘opgelucht’ hoorde ik hem weer zeggen “Dat is een pák van mijn hart”, een typische uitspraak van hem. En bij het woord fietsmand dachten we aan al die keren dat hij ons midden in de nacht ergens kwam halen. We hoefden maar te bellen…

Het is een laagdrempelige manier om met elkaar herinneringen op te halen. Om Cees te her-Inneren en weer in ons midden te voelen.

Wij raakten in ieder geval niet uitgepraat…… en vulden ondertussen ons hart.

Herinneringen ophalen is ontzettend fijn om te doen met elkaar. Soms blijf je wel eens wat te veel in dezelfde herinnering hangen. Dit spelletje helpt je om dingen naar boven te halen (en te horen van anderen!) die bijna als nieuw zullen voelen. Het enige wat je nodig hebt is papier en een pen.