Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Deel 1: Tips voor kaartjes die troost bieden

Aandacht biedt troost

Als je iemand wil troosten

Wat zeg je als je weet dat iemand ongeneeslijk ziek is?
Wat schrijf je op de kaart voor een vriendin wiens man onlangs is overleden?
 
Ook al weet je dat de ontvanger vast heel blij zal zijn met een kaartje of een brief, de juiste woorden vinden en de juiste kaart is niet zo makkelijk. Misschien houdt het je zelfs tegen om dat kaartje te sturen. En dat is zonde. Daarom zal ik je in deze blogpost tips geven voor bijzondere kaartjes.
In deel 2 geef ik tips over wat je zou kunnen schrijven aan iemand die ernstig ziek is, of iemand heeft verloren.

 

Persoonlijke kaartjes om te troosten

Mensen vinden het fijn om een kaartje te krijgen. Zeker een kaartje waar aandacht aan is besteed. In de winkel zijn voorbedrukte kaarten te koop met woorden als ‘Gecondoleerd’ daarop. Als je daarvoor kiest raad ik je aan er zeker iets persoonlijks in te schrijven, zie mijn tips in de volgende blogpost. Zelf geef ik de voorkeur aan een wat persoonlijkere kaart. Ga bijvoorbeeld voor een schap met kaarten staan en kies er een die je, om wat voor reden dan ook, bij de persoon in gedachten vindt passen. Vergeet dan ook niet op te schrijven waarom je deze kaart kiest. Daarmee zeg je gelijk iets over wat je waardeert aan die persoon, wat hij of zij bijzonder maakt voor jou of wat je hem of haar bijvoorbeeld wenst om met de situatie om te kunnen gaan.

 

Bijzondere kaartjes om te kopen

Er zijn ook bijzondere kaarten te koop die troost bieden, maar geen standaard condoleancekaarten zijn. Op de foto hierboven zijn enkele voorbeelden te zien van bijzondere kaartjes:

 

♥  TROOOST biedt via trooost.nl kaartjes aan voor mensen in rouw, maar ook voor mensen die weten dat zij komen te overlijden. Ontroerende, grappige tekeningetjes met lieve teksten.

♥  Plint combineert gedichten met werk van beeldende kunstenaars en illustratoren, en heeft mooie condoleance-kaarten in het assortiment. Met poëzie van Ida Gerhardt, Herman Gorter en A.M.G. Schmidt.

♥  En wat dacht je van een zakje met bloemzaadjes meesturen? Zaadjes van de klaproos bijvoorbeeld, want de klaproos staat voor troost. Toepasselijke zakjes zijn onder andere te koop bij ‘Veer & Moon’.

♥  Stuur een bijzondere ‘briefkaars’. Dit is een beschrijfbaar wasvel dat opgerold kan worden tot een kaars. De ontvanger kan deze briefkaars gebruiken om een persoonlijke gedachte op te schrijven en aan te steken.