Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Lady Di, zelfs haar begraafplaats inspireert

Over begraven in de natuur en de mogelijkheden in Zuid-Holland

De begraafplaats van Lady Diana, is inspiratiebron geweest voor het begraven in de natuur in Nederland. Welke mogelijkheden zijn er voor natuurbegraven in Zuid Holland?

Inspiratiebron voor begraven in de natuur

31 augustus 2017 is het 20 jaar gelden dat Lady Diana is overleden. Ik weet nog precies waar ik was toen ik het nieuws hoorde, want het maakte grote indruk. In de keuken bij mijn ouders, na een weekendje zeilen met vriendinnen. Lady Di ligt inmiddels al jaren begraven op het landgoed van haar broer, op een klein eilandje midden in het groen. In Althorp in Engeland.

Wist jij dat haar begraafplaats inspiratiebron is geweest voor het natuurbegraven in Nederland? En wist jij überhaupt dat we in Nederland in de natuur mogen worden begraven? Okee, niet zomaar in iemands achtertuin, maar op speciaal daarvoor aangewezen plekken, die natuurbegraafplaatsen worden genoemd. Daar zijn geen grote grafstenen netjes op een rij, maar zie je een bos, open vlakten of een bloemenweide waar mensen her en der liggen begraven, zonder dat dat heel duidelijk is. De natuur is er de baas.

Wandelen over een natuurbegraafplaats

Toen ik voor het eerst naar een natuurbegraafplaats ging, naar Heidepol in Arnhem, werd ik diep geraakt door de rust en de stilte. Plots kwam er een rust over mij heen, die mijzelf verbaasde. Ik zag mijzelf daar wel liggen onder een grote boom. Ik moest er zelf een beetje om lachen, want ik was helemaal niet bezig met mijn eigen einde. Maar het was gewoon de sereniteit en de hele sfeer die mij aansprak. Ook de dame die mij rondleidde paste in de sfeer. Ze liep op stevige wandelschoenen en was gekleed in een kaki-broek met blouse. “What you see is what you get”, zei ze, “dus houd er rekening mee, want zo help ik je ook bij een uitvaart”. Niet formeel, maar down to earth. Ik houd daarvan.

Om te markeren waar iemand ligt gebruikt Heidepol een boomschijf, met de naam en datum of een mooie spreuk. In de loop van de tijd vergaat deze schijf en gaat de overledene op in de natuur. Dat is de bedoeling op natuurbegraafplaatsen. Niet elke natuurbegraafplaats hanteert zo’n boomschijf. Soms zijn specifieke planten, een boompje of een kei toegestaan, al naar gelang de natuurlijke omgeving en regels van de natuurbegraafplaats.

Zoekt u een natuurbegraafplaats in de buurt van Den Haag, Delft, Ypenburg, Nootdorp?

In Zuid-Holland zijn de mogelijkheden om dicht bij huis in de natuur te worden begraven beperkt. Maar je bent vrij om te kiezen voor een natuurbegraafplaats die wat verder weg ligt. Dat de mogelijkheden in Zuid-Holland beperkt zijn is niet zo verwonderlijk. Er is weinig ruimte voor natuur en het waterpeil is hoog. Gelukkig is in Gouda op begraafplaats IJsselhof een deel van de begraafplaats geschikt gemaakt voor natuurbegraven. Ook op Zorgvlied in Amstelveen (Noord-Holland) kun je terecht voor een plek in de natuur. De grotere, weidsere natuurbegraafplaatsen liggen echter in de Oostelijke helft van Nederland. Mensen uit de omgeving Delft – Den Haag wijken bijvoorbeeld uit naar De Hoevens in Alphen (Noord-Brabant), De Utrecht in Esbeek vlak bij Tilburg (Noord-Brabant) of Heidepol in Arnhem. Mooie, landelijke locaties. Sfeerfoto’s ter inspiratie.

Hieronder een kaartje met locaties die ik hier heb genoemd. De zwarte bollen laten zien waar natuurbegraafplaatsen zijn.

locaties natuurbegraven

Luna Liefdevol afscheid begeleidt je graag bij een uitvaart in de natuur

Als jij denkt dat natuurbegraven iets voor jou is, of voor iemand waarvan jij houdt, dan sta ik je met alle liefde bij. Ik heb zelf ook een hart voor de natuur, weet veel over natuurbegraven en groene en milieuvriendelijke uitvaarten. Je kunt telefonisch met mij contact opnemen (06 226 337 88 ) of een berichtje sturen. Ik ontmoet je graag!