Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Hoe kan je op afstand afscheid nemen, als je iemand verliest maar niet naar de uitvaart mag komen?

Rouwen als je door corona thuis moet blijven

 

Het is dubbel verdrietig als je iemand verliest én niet naar de uitvaart mag komen. Helaas is dit in deze tijd van corona voor veel mensen realiteit. Als uitvaartbegeleider tijdens de corona-crisis ben ik mij er van bewust dat we veel mensen teleur zullen stellen die niet bij een uitvaart mogen zijn. Dit terwijl bewust afscheid nemen je helpt in je rouwproces. Daarom geef ik je hier tips en ideeën om op afstand afscheid te nemen. Dit kan zowel jou als de naaste familie en vrienden helpen bij de verwerking van jullie verlies.

 

Schrijf een persoonlijk bericht

Zo kan je om te beginnen een persoonlijke kaart of mail naar de naaste familie sturen of een bericht op een online herdenkingssite schrijven. Ga er even voor zitten om meer te schrijven dan ‘gecondoleerd met het verlies’. Maak er een persoonlijk bericht van. Met wat je bijvoorbeeld bijzonder vond aan deze persoon en wat je altijd bij zal blijven. Eerder heb ik een blogpost hierover geschreven: Wat schrijf je op een kaartje . Zoek (en vind 😊) een kaartje dat een bijzondere betekenis voor je heeft, een beeld dat iets wat jij wil zeggen uitdrukt of past bij wie is overleden. Ook daar heb ik eerder iets over geschreven: waar kan je persoonlijke kaartjes kopen of vinden .

Duik in oude foto’s

Zoek één of meerdere foto’s van jou met de overledene, of foto’s die je herinneren aan fijne, bijzondere momenten die jullie samen hebben beleefd. Print ze uit, plak ze op een A4-tje en schrijf er wat bij. Het zorgt ervoor dat je zelf de herinnering weer herinnert en levert vast een glimlach op je gezicht. Dit kan je zelf bewaren, maar je kan ook (een kopie) sturen naar de familie. De familie komt op deze manier meer te weten over degene die ze zijn verloren en voelt dat ze niet alleen staan in hun verdriet.

Luister naar muziek

Welke muziek geeft jou troost? Bedenk welk muzieknummer je op zijn of haar uitvaart zou willen horen, welk nummer je bij hem of haar vindt passen. Waarom dit muziekstuk en hoe troost het jou? De naaste familie zal dit vast graag horen, zeker met jouw verhaal erbij.

Zoek het in mooie woorden

Is er een mooi gedicht of een mooie spreuk die je passend vindt? Zoek het gedicht op en beschrijf wat je er zo mooi of toepasselijk aan vindt.

Zie hem of haar in gedachten voor je

Ook kan je met je ogen dicht op een stoel gaan zitten. Ga in gedachten naar degen die je bent verloren. Wat komt in je op? Wat hebben jullie samen meegemaakt? Wat voor een vriend was hij of wat heeft zij voor jou betekend? Wat zou je nog graag willen zeggen? En wat ga je missen?

Troost-eten

Maak een gerecht dat de overledene graag at, of probeer een taart te bakken die de overledene zo geweldig goed kon maken. Ik denk dat het je troost kan bieden om hier mee bezig te zijn en met aandacht op te eten. En deel het met goede vrienden en de familie. Het zal hen ook troost geven.

Ga op bezoek, als de tijd van corona voorbij is

En straks, als de corona-pandemie achter de rug is, breng dan een bezoek aan de nabestaanden. Vaak hoor ik dat bezoekjes aan de naaste familie snel minder worden na een uitvaart. En dat mensen dit pijnlijk vinden, omdat zij zich afvragen of iemand nog wel aan hen en hun geliefde denkt. Daarom extra reden om na deze crisis alsnog langs te gaan. Dat is belangrijk, voor jezelf en voor de ander. Samen praten over jullie verlies zal jullie verbinden en troost bieden.

Op afstand afscheid nemen

Ik heb je willen laten zien hoe je op afstand toch met aandacht bij de persoon kan zijn die je bent verloren. Ben jij beter met beelden, of heb je meer met tekst of muziek? Bekijk wat bij je past. Dit zal je helpen bij het rouwen. Helaas mag je dan misschien niet naar de uitvaart komen, maar op deze manier werk je wel aan de verwerking van je verlies.

 

 

Wil je in contact komen met een goede rouwbegeleider? Ik heb contact met verschillende rouwbegeleiders, dus stuur mij een berichtje als ik je kan helpen.

Voor begeleiding van de uitvaart ben ik te bereiken op: 06 226 337 88

  

______________

 

Vind je dit ook interessant voor anderen? Ik vind het fijn als je dit wil delen!

 

deel op facebook deel op linked in