Over mij

Helma Luiten:

“Ik ben geen traditionele begrafenisondernemer die bepaalt, maar iemand die luistert, mogelijkheden aandraagt en jou de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe het afscheid eruit komt te zien. Je kunt op mij rekenen voor coaching en ideeën.”

Jou bijstaan in een intense periode

De tijd rondom sterven is er een waarin intens wordt geleefd. Een tijd waarin het duidelijk is wat belangrijk is en wat niet, waarin mensen vaak nauw verbonden zijn met elkaar. Ik vind het fijn om mensen in deze bijzondere periode bij te staan en hen te helpen om goed afscheid te nemen.

Na het overlijden van mijn vader kwam ik met het vak in aanraking en voelde ik mij er toe getrokken. Het zaadje hiervoor was al eerder gepland, door het ziek worden en sterven van mijn lieve vriendin Johanne, al wat langer geleden. Ik heb het stervensproces van dichtbij meegemaakt en gezien hoe leven en dood dicht bij elkaar liggen. Een periode met veel verdriet, maar ook veel helderheid en diep contact. Ik weet hoe het is om van iemand afscheid te moeten nemen die nog vol in het leven staat, en hoe waardevol het is als dat op een goede manier gaat. De aandacht en verdieping die hier voor nodig is, wil ik graag aan mensen geven.

Samenwerken

Ik werk graag samen en heb inmiddels een heel netwerk om mij heen verzameld van kleine zelfstandigen die allemaal aandacht en persoonlijk contact voorop hebben staan. Samen zijn we er voor jou.

Opleiding tot uitvaartbegeleider en achtergrond

In 2016 heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider gevolgd bij Meander in Zwolle. Hier heb ik de veelzijdigheid van het vak en de kracht van luisteren en rituelen leren kennen.

Ik heb een achtergrond in Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en ben werkzaam geweest in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij TNO Delft. Het verbinden van hoofd en hart neem ik mee in het uitoefenen van mijn nieuwe vak.

Ik ben een rustig en aandachtig persoon, creatief en uit op echte verbinding. In mijn vrije tijd schilder ik portretten, lees ik veel en fiets, ren of wandel ik graag door het Delftse Hout.

Samen met mijn lieve man hebben we twee geweldige dochters. En wonen we in Den Haag Ypenburg.

Recensies

Helma heeft mijn man en onze vader eenmaal bij leven ontmoet en was in staat hem samen met ons een afscheid te geven alsof ze hem jaren kende. Ze was een enorme mentale steun en tegelijkertijd in staat om alle praktische zaken met ons af te stemmen. Efficiënt, bereidwillig, doortastend, invoelend, kundig en bovenal een enorm warm en authentiek mens, met gelukkig ook een goed gevoel voor humor. Tot laat in de avond konden we appen of mailen, ze heeft een prachtige kaart ontworpen voor mijn man en onze vader en haar welkomst en afscheidswoorden op de dag van het afscheid kwamen recht uit het hart en typeerden hem perfect. Mede dankzij Helma hebben wij deze periode als heel intens en liefdevol beleefd en is het afscheid van mijn man en onze vader een waardevolle dag geworden die recht deed aan alles wat hij voor ons betekend heeft. Wij gunnen iedereen met een groot verlies een Helma.

Familie van de Rijt, Kijkduin

Omdat wij de datum van overlijden van mijn vrouw van te voren wisten hebben we contact met Helma opgenomen. Zij is van te voren in totaal 3 keer bij ons langs geweest. In die tijd hebben we met z’n drieën op een prettige manier de uitvaart geregeld. Mede door de inbreng van Helma is het een hele mooie, bijzondere en persoonlijke uitvaart geworden. Achteraf ben ik heel blij dat we het zo hebben gedaan en kijk ik er met goede gevoelens op terug.

Bram Jacobs

Op een zaterdagochtend, na een stervensproces van vijf dagen, overleed mijn moeder.

We hadden in die vijf dagen al wel wat dingen online gevonden en enig idee van hoe we e.e.a. voor ons zagen, bijvoorbeeld dat we haar op een baar met een doek wilden opbaren. Maar we hadden verder niets geregeld. Plotseling moesten we op op zoek naar iemand die ons zou begeleiden in alles wat er geregeld zou moeten worden.

Via via vonden we Helma en zijn afgegaan op haar profiel. Twee uur later stond Helma, helemaal uit Den Haag, bij ons op de stoep in Geldermalsen. Ondanks dat ze niet veel wist van onze omgeving, vond ze door haar ervaring haar weg. Diezelfde dag hadden we de belangrijkste besluiten genomen, waar en hoe laat we onze moeder zouden cremeren, de bestelling van de spullen nam zij op zich, wij hoefden eigenlijk alleen te praten en zij pikte er de dingen uit waarop ze kon acteren en ging ermee aan de slag. De dagen erna begeleidde ze ons ook in waar wij ons mee bezig moesten houden, ze was de gehele tijd een zeer prettige rustige positieve aanwezigheid waardoor wij ons echt bezig konden houden met ons grote verlies.

We zijn haar ongelofelijk dankbaar voor haar bijdrage en de wijze waarop wij afscheid hebben kunnen nemen van onze moeder. Aan alles was gedacht, alles was in een oogwenk geregeld en zij is zeker iemand die je er op een dergelijk moment bij kunt hebben. Zacht, denkt aan alles en punctueel! En een hele slimme en lieve vrouw. Heel blij dat we haar gevonden hebben.

Judith, Mirjam en Simon

(Over de rouwkaart die ik heb gemaakt)

Beste Helma, 

Wat heb je dat mooi gemaakt zeg! Helemaal kloppend. Ik heb de eerste complimenten van ontvangers al gekregen. Het lettertype, de kleur van de tekst. Zelfs de achtergrond van de keuken beetje zachter gemaakt. Meteen viel me ook de plaatsing van de namen op, mooi in het lichte deel. Als het allemaal klopt en niets stoort lijkt het zo makkelijk maar ik zie dat er veel zorg aan is besteed en daar wil ik je heel hartelijk voor bedanken! 

Hovannouhi

(Ik werk veel samen met Pauline van der Wees. Bij drukte of vakantie nemen we het bijvoorbeeld van elkaar over. Zo ook bij de uitvaart van de moeder van Marjan, Yvonne en John)

Helma van Luna liefdevol afscheid nam het eerste stuk over ivm de vakantie van Pauline. Het voelde ook bij Helma meteen vertrouwd. Zij gaf ons alle tijd en ruimte om beslissingen te nemen en dacht creatief met ons mee. Helma en Pauline zaten op één lijn en hadden veel contact, zodat Pauline het moeiteloos van Helma over kon nemen. Pauline regelde de dag van de uitvaart met zachte kracht. Op de achtergrond hadden zij alles tot in de puntjes geregeld, zodat wij de organisatie los konden laten en met al onze aandacht onze moeder een mooi, waardig afscheid konden geven. Wij kijken terug op heel fijne samenwerking met Pauline en Helma.

Marjan, Yvonne en John

Ed verloor in korte tijd zijn vrouw en zoon :

< ..> Drieënhalve week later <red: na het overlijden van zijn vrouw Marian> overleed onze zoon. Wat nu? Wat Marian en ik in zeven weken vooraf konden regelen, moest nu in krap een week georganiseerd. En met mensen die voor een deel vreemden voor ons waren. We kenden immers niet heel zijn netwerk. Pauline had die week al twee uitvaarten. Haar collega Helma bood uitkomst, met Pauline op de achtergrond. En weer werd het een waardig, verrassend  afscheid. Totaal anders dan dat van Marian, maar minstens net zo mooi. Met psychedelische rock, want in dat genre maakte Arthur muziek. Met een PowerPoint vol ontroerend filmpjes en een koortje van vier vriendinnen. Wij kwamen met de ideeën en Helma en Pauline brachten er lijn in, gaven weerwoord, assisteerden bij de techniek, en deden de organisatie.

Geen mannen en vrouwen in zwarte pakken, als bewakers van de rouwtraditie en somberte. Maar vrouwen van deze tijd met gevoel voor vernieuwing.

Zo kan het dus ook.

Ed

Heel erg bedankt voor de goede samenwerking. In zo’n week heb je ineens heel intensief contact met elkaar, zonder dat je elkaar echt goed kent. We hebben het als heel fijn en waardevol ervaren dat dit op zo’n prettige manier is verlopen. En opnieuw, als ik de teksten lees die jij zelf hebt voorgelezen (en intussen naar ‘the last rose of summer’ luister), raak ik ontroerd door de manier waarop jij met de juiste woorden de afscheidsbijeenkomst hebt kunnen afsluiten.
Een mooie dag om op terug te kijken!

Arina

(Edo en zijn gezin heb ik binnen één maand bij twee uitvaarten begeleid. Eerst de crematie van zijn vrouw en snel daarna die van zijn moeder)

Wij hebben de samenwerking als zeer prettig ervaren en bewaren goede herinneringen aan beide crematies. We hebben best even getwijfeld of we de crematie van Emmy weer onder jouw leiding moesten uitvoeren. Niet dat de eerste niet goed ging, maar om te voorkomen dat we alles hetzelfde zouden doen. Ondanks dezelfde locaties en aanwezigen zijn we er in geslaagd om hele verschillende diensten te houden. Top! Ook de reacties van de aanwezigen waren in alle gevallen zeer positief.

(Over de bedankkaart) Top, dit is precies de boodschap die we willen overbrengen!

De kaart is heel erg mooi en natuurlijk weer bijzonder geworden.

Edo

Onze blik viel onmiddellijk op de kleinste advertentie in de krant. Vanaf het eerste telefoontje naar Luna was er die klik met Helma. Ze kwam op ons pad toen het verdriet het hevigst was en had voor ieder een warm woord of gebaar. Samen met Helma hebben we de crematie van onze moeder en echtgenote geregeld. Helma was daarbij een ongelooflijke steun met respect voor onze keuzes. 

Wij kijken terug op een heel mooi, liefde- en respectvol afscheid op de wijze zoals onze moeder en echtgenote het wilde. Daardoor is het grote verlies en verdriet voor ons iets draaglijker geworden.

Wij zijn blij met onze keuze voor Luna, Helma is een oprechte warme vrouw met liefde voor haar vak.

Dank je dat je ons zo fijn hebt bijgestaan.

Piet, Kees en Patty

Bloemen als dankje

Tirza

Ik wilde al langer alles geregeld hebben voor dat mij onverwachts iets zou overkomen, het voelde niet goed dat niemand wist wat ik precies wilde en eigenlijk ik zelf ook niet. Helma heeft mij geholpen om vorm te geven aan het levenseinde, wat hopelijk nog lang op zich laat wachten. Zij heeft mij verteld over alle mogelijkheden en samen met mij een beeld van mijn leven alsook mijn wensen verwoord op papier. Zeer mooie en inspirerende gesprekken met Helma gehad, het geeft mij enorm veel rust nu ik weet dat alles goed geregeld is! 

Linda

Je vader heeft je doen inzien dat het waardevol is als je als mens vriendelijk en geïnteresseerd in anderen bent en vrolijk in het leven staat. Dat geldt ook voor jou, Helma. Dat is je grote kracht.

Tom